Frauda financiara. Provocari si solutii pentru profesionistii in audit financiar si contabilitate - cercetare bibliometrica
Autor:
Georgiana BURLACU, Ioan-Bogdan ROBU
JEL:
M21, O32
DOI:
10.20869/AUDITF/2024/175/019
Cuvinte cheie:
frauda financiara; revizuirea literaturii; analiza bibliometrica; VOSwiewer;
Abstract:
Scop - Frauda financiara, considerata un act ilegal si voit care vizeaza obtinerea de beneficii financiare in detrimentul altor persoane, a devenit recent o amenintare larg raspandita in companii si organizatii, respectiv o provocare pentru auditorii financiari. In ultimii ani au avut loc frecvent scandaluri de frauda financiara ale companiilor listate, ceea ce a atras o atentie deosebita din partea organismelor de reglementare din diferite tari. Acest studiu isi propune sa prezinte o analiza a evolutiei publicatiilor stiintifice privind frauda financiara din ultimii ani si cat de multe dezbateri si interes a starnit acest subiect din partea cercetatorilor.
Metodologie - Acest studiu porneste de la un cadru care imbina tehnici de analiza bibliometrica privind determinarea frecventei cuvintelor cheie, analiza coautoratului, ceea ce permite analiza relevantei subiectului fraudei financiare in literatura de specialitate. Aceasta metoda a fost utilizata pentru a descoperi ce subteme au fost acoperite in articolele de cercetare privind frauda financiara.
Rezultate - Acest studiu contribuie la literatura de specialitate astfel: in primul rand, in acest studiu a fost posibila obtinerea de informatii cu referire la cele mai importante reviste, articole, autori, cuvinte cheie care au reusit sa surprinda aspecte legate de frauda. In al doilea rand, rezultatele studiului indica o preocupare semnificativa din partea cercetatorilor cu privire la factorii determinanti ai fraudei, metodele de detectare si prevenire, rolul guvernantei corporative, respectiv al auditorului financiar in detectarea si prevenirea actelor frauduloase.
Limite - Limitele acestui studiu pot fi date de complexitatea subiectului, perioada de timp si numarul de articole analizate.
Originalitate - Desi analiza bibliometrica este destul de cunoscuta, exista putine publicatii care utilizeaza acest tip de analiza, pentru a revizui literatura de specialitate pe tema fraudei financiare.
Abstract(289KB)
Articol(996KB)