Documentarea prețurilor de transfer – o măsură eficientă pentru combaterea fenomenului de erodare a bazei impozabile și mutare a profiturilor?

Autor:Liliana FELEAGĂ, Ioana NEACȘU

JEL:M40

DOI:10.20869/AUFFIN/2016/134/183

Cuvinte cheie:preţuri de transfer, principiul valorii de piaţă, relaţii de afiliere, dubla impunere a rezultatelor, manipularea rezultatelor, dosarul preţurilor de transfer manipularea rezultatelor, dosarul prețurilor de transfer

Abstract:
Constituirea grupurilor de societăţi a devenit un fenomen de mare amploare, ajungând să domine economia la nivel global. Aceste grupuri şi-au înfiinţat filiale în diverse ţări ale lumii, fapt ce a condus la apariţia problemelor legate de impozitarea rezultatelor în cadrul grupului, respectiv la conturarea conceptului de preţuri de transfer. Acest concept a fost utilizat de-a lungul timpului de către multinaţionale pentru a-şi muta profiturile în jurisdicţii mai relaxate din punct de vedere fiscal. Din acest motiv, la nivel global, au apărut preocupări pentru adoptarea unei legislaţii care să aibă ca efect combaterea fenomenului de erodare a bazei impozabile şi mutare a profiturilor. Prezentul articol analizează dacă adoptarea unei legislaţii care să prevadă cerinţa documentării preţurilor de transfer reprezintă o măsură eficientă de estompare a fenomenului de manipulare a preţurilor de transfer şi mutare a profiturilor. Cercetarea a fost realizată la nivelul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. De asemenea, articolul îşi propune să clarifice anumite aspecte din sfera preţurilor de transfer şi să evidenţieze într-o abordare practică modul de funcţionare al acestora. Noutatea, originalitatea și impactul articolului asupra profesiei contabile constau în faptul că preţurile de transfer reprezintă un concept relativ nou atât pentru specialiştii din România, cât şi pentru autorităţile fiscale.

Abstract(97KB)
Articol(402KB)